Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Hedemora SK

Följ

Hedemora SK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn Hedemora SK
Adress Österbyvägen 9
Postadress 77633 Hedemora
E-post info@hedemorask.com
Orgnr 882000-3930
Kontonr 890-8931

Om Hedemora SK

DET BÖRJADE MED FOTBOLL
Hedemora Sportklubb bildades år 1930 i en liten skomakarverkstad i närheten av sjön Hönsan i Hedemora. Egentligen uppstod klubben ur en annan förening, GAIS. Uttytt: Gussarvets Atlet- och Idrottssällskap, som bildats två år tidigare och som ägnat sig åt att sparka boll i myren nedanför kyrkan. Den nya klubbens styrelse bestod av några unga grabbar under ledning av en några år äldre ung man, Walfrid Larsson, som blev klubbens förste ordförande och som dessutom var tränare och materialförvaltare. Han var i många avseenden en märklig man med många, kanske udda, idéer, men en föregångare inom ungdomsidrotten. Det var fortfarande fotboll som gällde och man hade hårda duster med lag från andra delar av staden.


FORTSATTE MED BANDY
1932 var det emellertid färdigsparkat och HSK sadlade om till vintersport med bandy på sjön Hönsan. För att klara ekonomin arrangerade HSK:arna iskarnevaler, där det dansades på en bana omgärdad av brinnande marschaller. Under några år populära arrangemang. Under 30-talet spelades seriebandy med växlande framgång. I några vänskapsmatcher gjorde man bra resultat. Mot allsvenska Köping fick HSK 3-3 och i en smått historisk match mot Rättvik 1-1. Publikrekord blev det när Uppsala kom på besök och vann med 1-8.


FÖR ATT SEDAN BLI ISHOCKEY

Stallplan vid Hönsan
Efterhand avsvalnade intresset för bandy alltmer och planer på att ta upp ishockey på programmet växte sig allt starkare. Den som framför allt talade för den nya sporten, var Roland Wieslander, och på ett extra årsmöte 20/11 1945 beslutades att anlägga en ishockeyrink på Stallplan invid sjön Hönsan. Redan 27 december 1945 spelades premiärmatchen mot Krylbo IF, som besegrades med 1-0. Målskytt: Classe Westholm. Ishockey blev snabbt publiksport i Hedemora och laget lyckades t o m besegra Leksand på bortaplan med 5-3. Den första "riktiga" tränaren blev Wille Wallenkampf från Karlberg, och laget fick flytta upp i div 2. Tvåan blev dock i tuffaste laget för HSK som redan året därpå, 1947, åkte ned i trean.

Prostmyren - Stadshagen
Inför säsongen 1948 flyttades hockeyrinken till Prostmyren. Banan döptes till Stadshagen och fick hög sarg och naturliga läktare. Självaste "Svenne Berka", Sven Bergkvist, Hammarby, tränade HSK under några veckor och svenska landslaget Tre Kronor spelade, efter att ha varit på träningsläger i Rättvik, en match på Stadshagen mot HSK. Resultat 8-0 till Tre Kronor, trots att HSK förstärkt laget med en rad spelare från Gävle Godtemplare.

50-talet
1950 åkte HSK på turné till Finland, där Rauman Lukko stod för värdskapet och året därpå kom finländarna på besök till Hedemora. Ett för båda parter givande idrottsutbyte. Det var dags för 20-årsjubileum, och allsvenska AIK hälsade på. De var ofina nog att vinna med 10-0! En ny Finlandsturné, tuffa matcher mot Brynäs, Strömsbro m fl. I en match mot Leksand sattes publikrekord på Stadshagen, 2 200 personer hejade på HSK, men Lassas o Co vann matchen.
50-talet präglades av såväl med- som motgångar. Några av lagets mest namnkunniga spelare som Söderström, Ahlin och Jax var på väg till andra klubbar, men laget var dock inte sämre än att vid ett tillfälle besegra Gävle Godtemplare med 8-4.

60-talet
Under några säsonger i början av 60-talet engagerades Rune Mases, Leksand, som tränare. Han gjorde ett mycket bra jobb och förde upp laget till div 2, men efter några år blev det återigen trean.

Konstfruset på Badelunda
Nu var det hög tid för konstfrusen bana i Hedemora. Till säsongen 75-76 blev den konstfrusna Badelundabanan, belägen invid Hedemora Folkets Park, verklighet. Och HSK:arna kunde träna och tävla på samma villkor som sina konkurrenter.
Jubileumsåret 1980 var laget på nytt uppe i div 2. HSK kunde skörda frukterna av det fina ungdomsarbetet som bedrivits under många år, med många lovande unga spelare som resultat. En, ibland två TV-puckare levererades varje år från HSK, men behovet av ishall växte sig allt starkare.

Hedemora Ishall
Hallar fanns redan i grannstäderna Säter och Avesta. Till slut lyckades HSK, att med löfte om betydande egna insatser, få Hedemora kommun att satsa på ishallsbygge. Till 60-årsjubiléet 1990 stod hallen klar, och den 20 oktober 1990 invigdes densamma i närvaro av bl a Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Rickard Fagerlund. Invigningsmatchen spelades mellan HSK:s veteranlag och ett sovjetiskt lag, bestående av fd VM- och OS-mästare.

90-talet
Under 90-talet har framgångarna för klubbens ungdomslag varit ett stort glädjeämne, mycket beroende på kunniga och engagerade ledare. Två fina förstärkningar hade HSK några säsonger i de fd ryska elitspelarna Shalimov och Wladimir Lokotko. Laget har de senaste åren etablerat sig som ett pålitligt div 2-lag, och har nyligen tagit steget upp i nya div 1.

Nya omklädningsrum
Ett problem för HSK har under åren varit avsaknaden av ändamålsenliga omklädningsrum, men nu har även denna fråga lösts. Nya funktionella lokaler invigdes till säsongen 99-00.

Klubben har en hög målsättning och vill ge ungdomarna i Hedemora ett bra och trevligt fritidsalternativ.